TICUNA. Een volk uit de Amazone

Gepubliceerd door Marie Lempereur op

VERLENGING TOT 30 AUGUSTUS !

Vanwege de pandemie van het Coronavirus die het museum ertoe heeft gedwongen tijdelijk zijn deuren voor het publiek te sluiten, wordt de tentoonstelling TICUNA – Een volk uit de Amazone verlengd tot 30 augustus 2020 .

Om een collectie van maskers, kostuums en voorwerpen van de Ticuna-indianen op te richten, werkt het Museum sinds een tiental jaar samen met Daniel De Vos, een etnoloog die vaak veldwerk verricht en gepassioneerd is door het Ticuna-volk. Zo konden meer dan 150 voorwerpen bijeengebracht worden die voor het eerst in één tentoonstelling zullen worden vereinigd.

In de loop van de jaren heeft zich door de bemiddeling van Daniel De Vos een heel bijzondere relatie ontwikkeld tussen het Ticuna-volk en het Museum. Het verwerven van deze stukken is iets heel bijzonders aangezien de afgelegen ligging van het Ticuna-dorp en de zeer traditionele leefwijze van de Ticuna. Ook al er Ticuna-indianen in Peru en Colombia leven zijn ze vooral geconcentreerd op Brazilië waar ze met 35.000 stamleden het grootste indiaanse volk van het land vormen.

De tentoonstelling onderdompelt de bezoeker in de mythologie van de TICUNA en presenteert niet alleen de contextuele aspecten en het dagelijkse leven van de stam, maar ook het gemaskerde ritueel  in verband met het Feest van het Nieuwe Meisje. Een deel van de tentoonstelling zal gewijd zijn aan de strijd van de Ticuna voor de officiële afbakening van hun territoria waarin Pedro Inácio een van de iconische figuren was. Zijn overlijden in juli 2018 heeft ons aanleiding gegeven om deze expositie ter zijner ere te organiseren.